Vergi Mükellefinin Ödevleri Nelerdir?
Mükellefin ödevlerini maddi ve şekli vergi ödevleri olarak ikiye ayırmak mümkündür. Maddi vergi ödevi, vergi borcunun eksiksiz olarak zamanında ödenmesi olarak tanımlanabilir. Şekli ödevler ise VUK’da sayılan ve aşağıda belirtilen ödevlerden oluşmaktadır.
- Bildirim Ödevi: Mükellefler, VUK m.168’e göre işe başlamayı, işe başlama tarihinden itibaren 0n gün içinde, işi bırakmayı ve işle ilgili değişiklikleri ise bir ay içinde vergi dairesine bildirmek zorundadırlar.
- Defter Tutma Ödevi: VUK m.171’e göre mükellefler defter tutmak zorundadırlar. Defter tutmanın amacı temelde gerek defter tutan mükelleflerin ve gerekse üçüncü kişilerin vergi ile ilgili durumlarını incelemek ve tespit etmektir.
D Defter tutmanın amacı temelde gerek defter tutan mükelleflerin ve gerekse üçüncü kişilerin vergi ile ilgili durumlarını incelemek ve tespit etmektir.
Mükellefler VUK m.171- m.214 hükümleri çerçevesinde faaliyet türlerine göre belirlenen defterleri tutmak zorundadırlar. Öte yandan VUK mük.m.257 hükmü ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verilen yetki çerçevesinde belirlenen mükelleflerin e-defter kullanmaları zorunludur. Mükellefler, VUK m.220-m.226 hükümleri çerçevesinde tutmak zorunda oldukları defterleri usulüne uygun olarak tasdik ettirmek zorundadırlar. Ayrıca mükellefler defter kayıtlarını VUK m.215-m.219 hükümlerinde belirlenen kayıt düzenine uygun olarak yapmak zorundadırlar.
- Belge Düzenleme ve Kullanma Ödevi: Mükellefler vergilendirmeye ilişkin işlemlerini belgeye dayandırmak zorundadırlar. VUK m.227 gereğince VUK’a göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan ilişki ve işlemlere ait olan kayıtların vergi hukuku yönünden değer taşıması ve geçerli olabilmesi için belgelerle kanıtlanması gerekir. Belge düzeni, mükellefler yönünden yaptıkları beyanların doğruluğunu gösteren bir kanıtlama aracı ve vergi idaresi yönünden vergi denetim aracıdır.
Belge düzeni, mükellefler yönünden yaptıkları beyanların doğruluğunu gösteren bir kanıtlama aracı ve vergi idaresi yönünden vergi denetim aracıdır.
Mükellefler, VUK m.227-m.257 hükümleri çerçevesinde başta fatura olmak üzere diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadırlar. Fatura, VUK m.229’a göre satılan mal veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere malı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari bir belgedir.
VUK’da düzenlenen diğer belgeler ise perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ve vergi karnesi olarak sıralanabilir. Ayrıca VUK mük.m.257 hükmü ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verilen yetki çerçevesinde Bakanlıkça belirlenen mükelleflerin e-fatura kullanmaları zorunludur.
M Mükellefler VUK m.227-m.257 hükümleri çerçevesinde başta fatura olmak üzere diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadırlar. VUK’da düzenlenen diğer belgeler ise perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ve vergi karnesi olarak sıralanabilir.
- Defter ve Belgeleri Saklama ve İbraz Ödevi: VUK m.253’e göre defter tutmak zorunda olanlarca tutulan defterler ile düzenlenen veya kullanılan belgelerin ilgili bulundukları yılı takip eden yılın başından itibaren beş yıl süre ile saklanması zorunludur.
Ayrıca VUK m.254’e göre defter tutmak zorunda olmayanların da almak zorunda oldukları fatura, gider pusulası ve müstahsil makbuzlarını düzenlenme tarihlerini takip eden takvim yılı başından başlayarak beş yıl süre ile saklama ödevleri vardır. Bahse konu defter ve belgelerin, VUK m.256 gereğince yetkili makam ve memurlarca istenmeleri durumunda ibraz edilmesi, diğer bir ifade ile gösterilmesi zorunludur.
- Beyanname Verme Ödevi: Türk vergi hukukunda vergiler, ilke olarak mükellefin beyanı üzerine tarh edilir. Dolayısıyla mükelleflerin en önemli ödevlerinden biri de beyanname verme ödevidir. Mükellefler ilgili kanunlarda belirtilen vergilere ilişkin beyannamelerini belirlenen sürelerde ve eksiksiz olarak vermek zorundadırlar.
Diğer Ödevler: VUK mük.m.257 ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na mükelleflerin ödevlerine ilişkin düzenleme yapma yetkisi verilmiştir. Bu çerçevede Bakanlık tarafından belirli tutarı aşan ödemelerin banka veya posta aracılığıyla yapılması ve belirli mükelleflere tahsilatlarını elektronik ödeme araçları ile yapmaları zorunluluğu getirilmiştir. Bunun yanında VUK mük m.242 hükmü kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı belirli mükelleflere, elektronik cihazları kullandırmak suretiyle belge düzenleme ödevi getirmiştir. Ayrıca diğer ödevler kapsamında 3100 sayılı Kanun’a göre ödeme kaydedici cihaz kullanma ödevini saymak mümkündür.